torstai 8. syyskuuta 2016

Energiatodistus ja pieni talo

torstai 8. syyskuuta 2016
Energia-asiat ovat olleet tapetilla viimeisimmät kuukaudet myös tällä omakotitalorakentajalla, eikä pelkästään iloisessa mielessä. Tontin valinnan kriitereinä  oli, että siihen saa rakentaa tarpeeksi pienen omakotitalon ja  lämmitysjärjestelmäksi on mahdollista ottaa sähkölämmitys.
Alkuperäisen suunnitelman mukaan lämmitysratkaisuna oli siis suorasähkö ja ilmalämpöpumppu. Omasta mielestäni ja muutaman insinöörinkin mielestä ratkaisu oli täysin perusteltu otettuna huomioon talon pienet neliömäärät. Tämä ratkaisu toimii hyvin ja menee läpi myös energialaskelmien osalta isommissakin sadan neliön taloissa.

Mutta kuinka ollakaan, pienten talojen kohdalla energiatodistuksen laskeminen mutkistuu ja kerroin on epäedullisempi kun neliöitä on vähän! Tämä johtuu ilmeisemmin ulkoseinäpinta-alasta, jota siis yli sadan neliön talossa on luonnollisesti enemmän.
Energiatodistuksen laatija soitti minulla ja  tuskastustuneena saaduista uutisista kysyin millä ratkaisulla tämä energiatodistus menee läpi. Vastauksena oli, että taloon tarvitaan toinen pumppu. Pilp ja Ilp kuulostivat minusta hiukan liioitetulta, kun kyseisen talon k e r r o s a l a on 72 m2. Kysyinkin, että olisiko nyt liioittelun makua. Ehdotin vielä, että muutan kamiinan varaavaksi takaksi. Tämäkään ei auttanut laskelmassa: suorasähkö, ilmaläpöpumppu ja varaava takka, ei ollut tarpeeksi. Energiatodistuksen laatija huokaisi, että hän vain tekee työtänsä ja laskelmat olivat hänestäkin niin odottamattomat, että ne on tarkistettu useampaan kertaan esimiestä ja kollegoita apuna käyttäen.
Koska kyseessä on laskennallinen kerroin ja u-arvot, seinänpaksuudet ja eristeet ovat määräysten mukaiset, johtui tämä siis ainoastaan pienistä neliöistä, joille joku (en tiedä mikä) kerroin on epäedullinen. Soitin tämän jälkeen myyjälle ja kysyin Pilpin hintaa ja hinta oli noin 4 000 € -5 000 € kalliimpi. Hermoromahdus oli lähellä, ei ainoastaan eurojen vuoksi vaan asian järjettömyyden.

Viime viikolla juttelin supermukavan ja asiantuntevan LVI-suunnittelijan kanssa ja minulle selvisi, että poistoilmalämpöpumppu ei ehkä sittenkään tule niin kalliiksi. Hermoromahdus johtui siis myös siitä, etten ihan ymmärtänyt tarjottavia vaihtoehtoja. Pilp tuottaa lämpöä, lämmittää käyttöveden, vaihtaa ilman ja lämmittää tuloilman sekä ottaa energian talteen. Joissakin poistoilmalämpöpumpuissa on myös jäähdytys samassa. Minulta jää siis pois IV-kone ja lämminvesivaraaja. Hieman mietityttää poistoilmalämpöpumpujen mitoitus. Ne ovat nimittäin mitoitettu 80- 130 m2 taloihin eli tuntuu tämäkin ratkaisu vähän ylimitoitetulta, mutta mikäs teet! Ei ole oikein muutakaan vaihtoehtoa.

Jälkikirjoitus

Täytyy näin yksityishenkilönä, pienen omakotitalon rakentajana, sanoa että en ole ihan varma, onko nämä energiatalkoot täysin järkevät. Onhan itsestään selvää, että jokainen omakotitaloasuja haluaa säästää euroja eli myös energiaa asumiskustannuksissa. Onko järkevää tehdä energiapakettiratkaisuja, kun jokainen talo on kuitenkin erilainen? Ihan alkaen rakennuspaikasta, talon sijoittelusta tontille, asumisen toiminnoista ja kaikista muista liikkuvista ja liikkumattomista osista. Aikaisemmassa blogikirjoituksessani mainitsin, että kaukolämpö ei kokemukseni mukaan tule yhtään edullisemmaksi kuin sähkölämmityskään. Kokemukseni mukaan ne omakotitaloasujat, jotka käyttävät sähköä miettivät  hybridiratkaisuja, panostavat auringoenergiaan, lämmittävät takkaa, hankkivat vähintään ilmalämpöpumpun ja ovat tottuneet alhaisempaan asumislämpötilaan kuin kerrostaloasujat. Ja lopuksi vielä laihdustusvinkki: ruskea rasva kuluu nopeammin alhaisemmassa lämpötilassa. Tulevan lämmitysratkaisun myötä täytynee aloittaa ahkerampi kuntoilu.

Follow





1 kommentti :

  1. Tuommoinen pumppu olisi hyvä, missä on jäähdytys samassa. Meiltä ei semmoista löydy, eli täytyy erillinen jäähdytyslaite varmasti hankkia. Viime kesälle sitä ei vielä hommattu, ja kyllä hieman kadutti. Aika tukalaa oli. Josko ensi vuodeksi sitten. https://www.ach-system.fi/jaahdytys-lammitys/raisio-naantali

    VastaaPoista