lauantai 11. kesäkuuta 2016

Tarjouspyyntöjä oman suunnitelman pohjalta

lauantai 11. kesäkuuta 2016

Talopakettien esiteviidakko

Kun rakentaa yksin kahden lapsen kanssa, ei ollut kovin vaikea valinta päättää ottaako talopaketin vai rakentaako itse pitkästä tavarasta. Moni talotehdas tarjoaa palvelua oman suunnitelman pohjalta valmistalojen lisäksi. Googlen avulla kartoitin talopakettitoimittajat, joiden kanssa omaa mallia voi työstää eteenpäin.
Sisustustyöt ja materiaalien valinnat halusin jättää itselleni, siksi tarjouspyynnöt lähetin valmiusasteella Sisusta itse. Tosin tätä vaihtoehtoa ei kaikilla toimittajilla ollut.
Oman pohjapiirustuksen suunnittelemisen ohella lueskelin etukäteen kaavamääräykset ja alueen rakennustapaohjeet. Määräykset ja ohjeet vaikuttavat rakennuksen ulkonäköön ja sitä kautta niihin on hyvä tutustua heti alkuvaiheessa. Kaikkia asioita en heti osannut huomioida tarjouspyyntöjä lähettäessä, mutta asiat tarkentuivat sitä mukaa kun prosessi eteni. 
Tein alle listaa huomioitavista asioista ja huomasin, että aika paljon pitää tehdä päätöksiä jo ennen tarjouspyyntöä. Tosin kaikkihan on aina muutettavissa.

Tarjouspyyntöä varten:

mitoitettu pohjapiirustus
ikkunoiden mitat
ulko-ovien ja sisäovien koot
katemateriaali
kattokaltevuus
räystäsmalli
lämmöneristys
lämmitysjärjestelmä


Suurin osa talomyyjistä toimi ripeästi ja otti yhteyttä kysyen tarkennuksia. Tuntumaksi jäi kuitenkin, että varsinkin kevät on kiireistä aikaa ja kevään ensimmäisten auringonsäteiden sulattaessa lumia oli aika moni muukin tuleva talonrakentaja tai omasta talosta haaveileva lähtenyt liikkeelle samoissa asioissa kuin minäkin. Halusin saada alustavat tarjoukset omaa budjettia ja pankkia varten eli tein kilpailutuksen ennen pankkiin menoa, jotta minulla olisi konkreettisia lukuja paperilla.
Tarjouksia tulikin viitisen kappaletta erilaisilla painotuksilla ja vaihtoehdoilla. Tarjousten vertailu ei siis ole ihan yksi yhteen, johtuen eri firmojen erilaisista käytännöistä ja toimintatavoista, mikä vaikeuttaa huomattavasti tarjousten vertailua keskenään. Talopakettien tarjousten vertailu on siis ihan oma hommansa. Rakennetaan blogissa oli mielestäni hyvä kirjoitus aiheesta ja sen innoittamana minäkin aloitin excel-jumpan tarjousten kanssa.
Kalleimmat karsiutuivat pois, mutta toisaalta en tehnyt päätöstä pelkästään hinnan mukaan. Minulla vaikutti päätöksentekoon myös oma tunne. Ja tunteellahan sitä kotia rakennetaankin, vaikka tavoitteena on pitää kustannukset kasassa ja saada koti aikataulussa valmiiksi. Jos tilanne myyjän kanssa lähti väärälle radalle heti alkuunsa, oli sitä vaikea korjata, vaikka tarjous olisikin ollut hyvä. Suurin osa myyjistä suhtautui minuun asiallisesti, mutta jos en heti alkuun ehtinyt kertomaan, että rakennan yksin kahden lapsen kanssa, saattoi myyjä vihjata että kotonahan se sitten päätetään. Saattoi sitten olla niinkin, että siinä vaiheessa kipakkaan sävyyn kerroin, että minä yksin teen päätökset.

Tarjouspyyntöjen tekemiseen ja tarjousten vastaanottamiseen ja niihin tutustumiseen yhdessä myyjien kanssa meni yllättävän paljon aikaa. Muotoilijana halusin suunnitella oman pohjan, mutta tulevan lisärakennuksen, johon sauna sijoitetaan, haluan tehdä yhdessä yhteistyönä arkkitehdin kanssa. Uskon, että lisärakennuksen kilpailuttaminen menee sitten tulevaisuudessa vähemmillä työtuneilla. Kannattiko kilpailutus? Kyllä – ei pelkästään rahan kannalta, vaan juurikin sen kannalta, että samalla kartoittaa tulevat yhteistyökumppanit ja saa tuntumaa siitä, miten asioiden hoitaminen sujuu tulevassa rakennusprojektissa. Minun rakennusprojektini oman suunnitelman pohjalta alkaa yhdessä Sievitalojen kanssa.



Follow

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti