maanantai 5. maaliskuuta 2018

Tarvitseeko teini-ikäinen oman huoneen ja oven?

maanantai 5. maaliskuuta 2018


Tässä talossa on vain yksi sisäovi.
Moni on kysynyt ja ihmetellyt, että miten teini-ikäiset lapset viihtyvät, kun talossa ei ole kaikille omia huoneita, ei edes ovia. Ja hetken päästä tulee kysymys: Miten te nukutte?
Kerrottakoon taustoista sen verran, että lapset ovat jo vuosia asuttaneet kahta kotia - omien sanojensa mukaan kolmea: on äidin, isän ja kesäpaikan kodit. Osasyy talon pohjaratkaisuun onkin, että osan ajasta talossa asuu vain yksi asukas. Kun lapset olivat pieniä, sanoi moni lapsuusajan menevän liian nopeasti ohi. Silloin se ei tietenkään tuntunut siltä.  Nyt lasten ollessa vanhempia, tajuaa yhtäkkiä olevansakin tilanteessa, jossa suurin osa ajasta, jonka lapset asuvat kotona, on todennäköisesti takanapäin. Se aika, jolloin tulen asumaan talossa kokonaan yksin, ei olekaan enää tässä mittakaavassa kovin kaukana.

Kun aikaa on vähän, on kiva tulla pieneen kotiin. Fiilis on vähän kuin mökille tulisi. On kiva olla yhdessä.
Verhon alla näkyvät rakennustikkaat, jotka sulautuvat osaksi sisustusta. 

Miten talossa sitten nukutaan? Kun olemme kaikki yhdessä, nukun olohuoneessa. Tapio Anttilan Day & Night -vuodesohva (yllä) on hyvä sänky. Lisäksi siitä saa kätevästi kaksi sänkyä, jos on yövieraita.
Virallisesti makuuhuone on tyttären valtakuntaa, mutta totta puhuen nukun siellä silloin, kun hän on isällänsä. Makuuhuoneeseen ei ole omaa ovea, mutta kulman taakse jää tila, jonne pääsee katseilta piiloon, omaan rauhaan. 
.

Makuuhuoneen yläpuolella on esikoisen asuttama parvi. Alla olevasta kuvasta näkyy myös hyvin tämän hetkinen kaaos nurkkaus. Mietin, että olisin jättänyt tämän kuvan pois, mutta laitoin sittenkin. Tämän näköistä täällä nyt on tämän viikon loppuun asti. Portaiden oikealle puolelle on tällä viikolla nimittäin tulossa kaapit ja pöytätaso. Kuvan "rekvisiitta" liittyy siis tulevaan tapahtumaan. Siivotaan vasta sitten kun taso ja kaapit ovat paikallaan.

Esikoinen nukkuu parvella. Huoneessa ei ole seisomakorkeutta, mutta kuten alla olevasta kuvasta näkyy, parvelta löytyy kaikki mitä 13-vuotias poika tarvitsee.
Parven tapetti on ostettu Lidlistä. Hintaa tapetille tuli muistaakseni kymmenisen euroa.


Vuosi taloa asuttaneena, voin jo todeta, että omaa rauhaa on kaikilla. Omaan rauhaan ei välttämättä tarvitse sataa neliötä ja ovea.

Tarvitseeko teini-ikäinen oman huoneen ja oven? Toimiiko oveton ratkaisu? Jossain vaiheessa pelkäsin oikeasti, että ajatukseni asumisesta ja ovettomuudesta, johtaa perikatoon ja ajaa minut hulluuden partaalle. Hulluuden partaalle lähinnä siksi, etten voisi käskeä lapsia omaan huoneeseensa, oman oven taakse. Ja toisaalta teini-ikäisen kehitysvaiheeseenhan kuuluu lukittautuminen omaan huoneeseen. Ajaako ovettomuus teini-ikäisen kapinaan? Tämmöiseen hysteriaan pääsee ihminen, joka lukee internetistä, miten jokainen teini-ikäinen tarvitsee tilaa. Pelkäsin kuitenkin aivan turhaan. Lapset riitelevät eikä omat huoneet tai suljetut ovet sitä estäisi. Voisin jopa varovaisesti väittää, että yhtenäisempi, pienempi tila, pakottaa ottamaan muut enemmän huomioon ja tuo sitä kautta enemmän sopua kuin riitaa.
Lapset ja aikuiset tarvitsevat yhteistä aikaa. Tarvitsemme tietenkin myös omaa rauhaa, mutta sen voi löytää vaikka sohvan nurkasta.

Jos pohjaratkaisu mietityttää, löytyy se täältä.

.

1 kommentti :

  1. Meidän teinille on tulossa ovi huoneeseen. Kuitenkin kun tahdomme, että hänelläkin on sitä yksityisyyttä. Hyvä kuitenkin, jos teillä tuo ratkaisu toimii. Meillä on rakentaminen meneillään, ja nyt vasta viikon kuluttua olisi tarkoitus selvitellä näitä ovi- sekä ikkuna-asioita tarkemmin. https://www.kajlaaja.fi/ikkunat-ja-ovet

    VastaaPoista