lauantai 9. heinäkuuta 2016

Rakennuslupa jätetty

lauantai 9. heinäkuuta 2016Rakennuslupa on vihdoin saatu toimitettua kuntaan asianmukaisin liittein: hakemuslomake, selvitys rakennuspaikan omistuksesta, rakennushankeilmoitus, asemakaavaote, tonttikartta, asemapiirros, pohja-, leikkaus- ja julkisivupiirustukset, energiatodistus, tarkistuslista ja ilmoitus vastaavasta mestarista. Mielestäni aika paljon paperia. Loviisan rakennusvalvonta ja vastaava mestari ovat olleet erinomainen apu.

Rakentaminen on yhteispeliä ja sitä tehdään monien toimijoiden kanssa yhdessä. Jo tämä työvaihe on sisältänyt paljon yhteistyötä talovalmistajan - Sievitalon ja suunnittelijoiden kanssa. Myyjän, suunnittelijoiden, pääsuunnittelijan ja vastaavan roolit ovat olleet tärkeitä, kun ajatukseni talosta on saatettu siihen muotoon, että rakennuslupa ja tarvittavat paperit ovat niin kuin pitääkin. Jos itsellä ei riitä ymmärrystä miten asiat täytyy hoitaa, niin on hyvä, että mukana on itseään viisampia. Ihannetilanne – näin muotoilijan näkökulmasta – on, että voi keskittyä hulluihin suunnitelmiin, joita asianomaiset sitten joko toppuuttelevat tai pahimmassa ja parhaimmassa tapauksessa heittävät lisäävät vettä myllyyn. .

Tulevana Loviisalaisena ja vielä nyt ulkopaikkakuntalaisena mietin lähestyttävyyttä. Asummehan kaikki jossakin ja käytämme kunnan, kaupungin palveluita. Maksamme veroja palveluista ja haluamme tehdä asuinympäristöstämme hyvän paikan elää ja olla. Ilman asukkaita ei olisi kuntaa, siksi vuoropuhelua on käytävä. Loviisassa tämä on onnistunut hyvin. Ja mitä tulee muuttamiseen ja eri paikkakuntien vertailuun - riittää minulla kompetenssia: asuinkuntia on kertynyt vajaa kymmennen kappaletta tähän mennessä, osoitteita tuplaten. Kun on kokemusta sekä pääkaupunkiseudun että vähän pienemmän kunnan rakennuslaitoksesta, niin tässä tapauksessa pienempi kunta vie voiton tavoitettavuudessa ja lähestyttävyydessä.
Pyysin vielä Loviisan kaupungin työntekijöitä tarkistamaan rakennuslupahakemuksen ja yhdessä 
tarkistimme, että kaikki on niin kuin pitääkin. Sain kuittauksen lupahakemuksen jättämisestä noin kaksi tuntia ennen rakennusvalvonnan lomia. Deadline on ihmisen paras ystävä!

Nyt alkaa varsinainen rakentaminen, loppusuunnitelmien teko (LVIS) ja kalusteiden tarkempi mitoitus, muiden materiaaleiden määrittely. Ajattelen, että nyt tehdään reunaehdot ja sitten vain toteutetaan. Toki muutoksia tulee, mutta se kuuluu prosessiin. Nautitaan siis vuoristoradasta.Follow

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti