keskiviikko 14. syyskuuta 2016

Miksi ei isompaa taloa?

keskiviikko 14. syyskuuta 2016
Tuleva taloni on pieni.
"Miksi ei isompaa taloa?" joku on kysellytkin. 

Olen työni puolesta päässyt viime aikoina vierailemaan hulppeissa taloissa. Yksi päivä tuijottelin viiden metrin huonekorkeutta ja mietin päätöstäni normaalia korkeammasta huonekorkeudesta, joka on siis omakotitalossani 2,8 metriä. Sillä hetkellä oma huonekorkeuteni tuntui naurettavan matalalta.
Siinä tuijotellessani seinän kokoisten ikkunoiden ja liukuovien läpi viiden metrin huonekorkeutta, rupesi koko taloprojektini tuntumaan minimaaliselta. Puhumattakaan "normaalista korkeammasta" huonekorkeudesta.

Miksi ei siis isompaa?

Yksinkertaisesti siksi, että olen mitoittanut asumistarpeen näihin neliöihin ja tähän budjettiin. Yhden aikuisen taloudessa rahavarat ovat rajalliset. Toiveissa onkin, että saisin mieluummin käytettyä puuttuvien neliöiden rahat esimerkiksi kunnon parkettiin, valaistukseen, hiukan normaalia korkeampaan huonekorkeuteen ja muihin ratkaisuihin, jotka tuottavat minulle iloa ja auttavat arjessa. Huonekorkeus on 2800 mm ja  yhdessä ja ainoassa makuuhuoneessa on vielä tämänkin lisäksi korotettu huonekorkeus, joten harjan kohdalla on tilaa nelisen metriä. Tähän saa rakennettua parven.
Ulko-ovet ovat normaalia (800-900 mm) leveämmät (1000 mm) ja kaikki säilytys on koottu yhdelle seinälle: näin vaatekaapit eivät vie tilaa makuuhuoneesta. 
Kun on asunut 200 neliöisessä omakotitalossa, osaa arvostaa myös sitä, että koti on helppo ylläpitää ja siivota.
Ulkotilat ja iso terassi toimivat sisätilojen jatkeena. Ulos terassille pääsee kolmesta ovesta, jolloin ulkotilakin on lähempänä. Toki liukuovet olisivat olleet ihanat, mutta kun yksi liukuovi maksaa useamman tonnin päädyin optimistirealistina budjettia lähempänä olevaan ratkaisuun.

Myös Me rakennataan taas  -blogissa ollaan rakentamassa pienempiä ja tehokkaampia neliöitä ja uskallan sanoa, että asumisfilosofioissamme on jotain yhteyttä: paremmin suunnitellut neliöt, alemmat asumiskustannukset.

 Yli 20 asuttua osoitetta ovat osoittaneet, mikä tekee kodista toimivan ja mitä tarvitsen. Lasten kanssa vietämme aikaa yhteisissä tiloissa. Meillä harvoin kukaan linnottautuu omaan huoneeseensa. (Paitsi minä vessaan. Olenkin lanseerannut vessarauha-käsitteen.) Kaivataanko teini-iässässä omaa tilaa enemmän? Tuleva piharakennus saunoinen ja lisähuoneineen tuo myöhemmin apua tilantarpeeseen. Mutta ensin rakennetaan  päätalo! Sitten jatkan bloggaamista Suomen pienimmästä saunarakennuksesta. :)

Tuleva asuntoni voi olla neliöiltään pieni, mutta silti se on minulle juuri oikean kokoinen. Vaikka pienen kotini neliömäärä ei tule muuttumaan valmistumisen jälkeen,  muovautuu kotini tulevaisuudessa toiminnoiltaan sopivan kokoiseksi riippumatta siitä, asuuko lapseni kanssani vai ovatko muuttanet jo maailmalle.

Siksi ei isompaa.

Follow


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti