maanantai 31. lokakuuta 2016

Varaava takka vai kamiina?

maanantai 31. lokakuuta 2016


Syksyn lämmittelen vielä pönttöuunilla.  Myös tulevaan taloon harkitsin modernia pönttöuunia.
Sirot ja pienet kamiinat ovat viehättäneet minua pitkään. Toisaalta huoli siitä, onko omakotitaloon järkevää ottaa kamiina, puski välillä ajatuksiin. Varaavia takkoja myyvä taho oli luonnollisesti sitä mieltä, että varaava takka on ainoa järkevä vaihtoehto.
"Kamiina lämmittää liian kuumaksi kerralla, kun taas varaava takka luovuttaa hitaasti ja tasaisen miellyttävästi lämpöä.", kuului myyntiargumentti.
Kun energiatodistus ei mennyt läpi sähkö-, ilmalämpöpumppu ja varaava takka yhdistelmällä, valikoitui lämmitysratkaisuksi poistoilmalämpöpumppu. Pilpin toimintaperiaatteisiin kuuluu ottaa lämmitysenergia kodista poistettavasta ilmasta. Pumpulla siis siirretään lämpö takaisin tuloilmaan tai vaihtoehtoisesti lämpimään käyttöveteen tai vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Kuvittelisin näin maalaisjärjellä olevan hyötyä myös kamiinasta yhdessä poistoilmalämpöpumpun kanssa.
Ja mitä tulee myyntiargumenttiin - minulle kerrottiin, että nykyaikaiset kamiinat toimivat matalallakin teholla, joten lämmitysaikaakin saa pidemmäksi.

Pyysin erilaisista kamiinoista kahdesta paikasta tarjouksia, Takkamailmasta ja Loviisan RautakaupastaTakkamaailman tarjous olikin edullinen, mutta halusin tilata kamiinan ja hormin samasta paikasta. Koordinoitavaa eri toimittajien kanssa riittää muutenkin. Loviisan Rautakauppa palveli ripeästi ja hoiti puolestani tarjouspyynnöt valitsemistani takkamalleista ja hormista. Asioin vain yhden pisteen kanssa, vaikka hormi tuleekin Jalotakalta ja kamiina Jøtulilta.


Rakennustarkastaja muistutti aloituskokouksessa huolehtimaan, että hormi on luokiteltu T600:n mukaisesti. Varmistin tämän vielä tilausta tehdessä, vaikka kuulemani mukaan uusissa hormeissa ei pitäisi luokitusongelmaa olla.

Olin jo aikaisemmin ihastunut Jøtulin F160-sarjaan ja tämän vuoden Habitaressa kävin varmistamassa näyttääkö kamiina muistikuvien mukaiselta. Kamiinaksi tulee siis tyylikäs Jøtul F163.

Kamiinan alle tulee vahvistettu laatta. Jos siis joskus tulevaisuudessa olisinkin sitä mieltä, että kaipaan raskaampaa takkaa, ei se mahdollisuus ole poissuljettu.
Koneellinen ilmanvaihto pitää asunnot alipaineisina, joten takka voi olla vaikea saada syttymään ilman korvausilmaa. Kamiinan viereinen ikkuna on varustettu karmiventtiilillä, jotta tulen saisi helpommin syttymään.
Lokakuussa messuilin myös Finnbuildissä, jossa pysähdyin Niben osastolle juttelemaan Niben F470 poistoilmalämpöpumpusta. Tämä malli on minunkin LVI-suunnitelmiin piirretty.
Nibessä on nettiliittymä, jonka avulla takkakytkennän saa omalla mobiililaitteella päälle ja pois kotisohvalta. Tämäkin helpottaa kamiinan syttymistä. Totisesti on helpompaa painaa nappulaa padista, kun raahautua ulkokautta teknisen tilaan painamaan takkakytkintä itse laitteesta.



Follow

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti