sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Väriä lattiaan

sunnuntai 23. lokakuuta 2016
Lattiavaihtoehtoja on noin  miljoona!
On laattaa, parkettia, laminaattia, tekstiilimattoa, vinyylia, korkkia, vinyylikorkkia...

Päädyin taloudellisten ja fyysisten realiteettien johdosta pieneen omakotitaloon. Ajatuksena oli, että saisin säästettyjen neliöiden eurot käytettyä osittain myös laadukkaampiin materiaaleihin.
Syystä tai toisesta olenkin ollut pakkomielteinen Timberwisen parketin suhteen. Neliöhinnat tarkistettuani olen entistä onnellisempi siitä, että parkettia kaipaava pinta-ala on 62 m2: 120:n neliön sijasta.

Vielä keväällä olin vakaasti sitä mieltä, että minulle oikea lattia on Timberwisen Cream. Cream on mielestäni täydellisen skandinaavinen, hienostunut, valoisa ja klassisen eleetön.

Näytepalat Parketti-Romanoff

Seinäjoen asuntomessuilla törmäsin kuitenkin Timberwisen pisteeseen ja löysin sieltä tutun, Suuri Talo Extra -lehden päätoimittaja Jutta Rissasen, suosituksesta mustikansinisen lattian.

 - Hanna, löysin sun lattian. Se on sininen!

Täytyy myöntää, että Timberwisen klassinen ja skandinaavinen Cream ajatuksissa, en ihan heti innostunut sinisestä lattiasta, mutta kun näin lattian, olin myyty. Sininen vaihtaa väriä valon mukaan ja näyttää enemmän minulta kuin Cream. Olen enemmän se tyyppi, joka päivällä huomaa, että aamun hammastahnat on rinnuksilla ja iltapäivällä nilkuttaa korko irti pitkin mukulakivikatuja. Cream on ehdottomasti tanssiaisten kaunotar, jonka hiussuortuvat ovat huolettoman hienosti ojennuksessa ja huulipunat huulissa -  ei siis hampaissa. Mustikansininen lattia tuntuikin boheemilta, siis enemmän omalta.

Kuva Habitare 2016: Signal
Lattian väri-iloittelu ei rajoitu pelkästään siniseen lattiaan. Jo aikaisemmin olin leikitellyt ajatuksella, että joskus voisin tehdä värillisestä parketista räsymaton.  Nyt kun lattiaksi tuli sininen, on ajatuksissa toteuttaa räsymatto eteisessäni. Värit ovat kirkkaita, mutta uskon, että eteisestä tulee hyvä ja energinen tila. Kauppalehtikin on kirjoittanut kirkkaiden värien positiivisesta vaikutuksesta.

Lattian värisuunnitelma. Näytepalat Timberwise.
Energisen eteisen jälkeen värimaailma kuitenkin rauhoittuu siniseen, tammeen ja vaaleasta vaaleimpaan roosaan. Lattia jatkuu sinisenä, mutta olohuone-keittiötä rauhoittaa kiinteät kalusteet joiden värimaailma on tammen, vaalean roosan ja kuparin hienostuneempi yhdistelmä.

Näytepalat A.S.Helsingö
Värit eivät ole perinteisiä, eivätkä skandinaavisen valkoista, koivua tai hienostuneen harmaata. Uskon niiden silti olevan tasapainossa tilan kanssa.
Omassa kodissahan saa näyttää juuri siltä kuin haluan. Tilojen ei tarvitse jatkua harmonisesti tilasta toiseen, vaan niissä voi olla myös poikkeamia ja yllätyksiä.
Hienoja valintoja ja pohdintoja lattioista löytyy myös blogista Home via Laura.

Follow

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti