torstai 27. lokakuuta 2016

Maatöiden jälkeen - pitääkö budjetti

torstai 27. lokakuuta 2016
Rakentamisen yksi jännittävimmistä asioista on pitääkö budjetti. Luultavasti jokainen on kuullut kauhutarinoita siitä, miten budjetti on mennyt yli. Työmiehet ovat olleet huonoja ja materiaalitkin virheellisiä: kaikki on mennyt pieleen. Pahasti.
Kamalinta on, että talo on saatava valmiiksi, mutta minkä teet, jos rahat on loppu ja oma osaaminen ei riitä rakennustöihin. Siinä on yksittäisen perheen tai talouden henkilökohtainen konkurssi lähellä - puhumattakaan mielenterveydestä ja mahdollisesta parisuhteen hajoamisesta.

Nyt luon kuitenkin toivoa muillekin. Aina ei tarvitse mennä vaikeimman kautta.
Sain vihdoin loppulaskun maatöistä ja voin välihuokaista. Budjettini piti maatöiden osalta. Toistaiseksi siis olen budjetissa!

Budjettiarvioni maatöistä perustui maaurakoitsijan kanssa käytyyn neuvotteluun, siitä mitä työ tulisi parhaimmillaan ja pahimmillaan maksamaan. Tähän lisäsin vielä parituhatta euroa päälle, koska yllätyksiä voi tulla. Ja tulihan niitä: räjäytyshommien muodossa. Lisäksi muistutin, vaikkakin turhaan, että urakoitsija kertoisi minulle, jos budjetti ylittyisi (tähän ei laskettu räjäytyksiä). Budjetin paha ylitys olisi näes johtanut siihen, että opettaisin lapset syömään illalliseksi kynsiä. Urakoitsija oli luotettava, asian osaava ammattilainen, joka tiesi mitä tekee. Hän teki työnsä ammattiylpeydellä pitäen kiinni budjetista ja siitä mitä oli sovittu.

Välillä tosin epäilen, että olen unohtanut jotain oleellista tai en vain ole osannut huomioida jotain. Näitäkin asioita varmasti tulee, mutta onneksi budjetissa on vielä hiukan liikkumavaraa.

Aikaisemmassa blogikirjoituksissani rakennuslainasta ja budjetista kerroinkin lähes maanisesta Excel-taulukoinnistani. Sitä olen jatkanut. Seuraan jatkuvasti budjettia ja laitan kaikki Exceliin. Ilman tätä tylsää hommaa tuskin pysyisin budjetissa.

Aina ei edes ymmärrä miten paljon rahaa kuluu. Siksi päivittäinen seuranta ja kuittien plaraaminen auttavat minua ymmärtämään realiteetit. Yllättäen euroista tuleekin monta kymppiä ja satasista helposti tuhansia. Lisäksi, kun postilaatikosta tipahtavat laskut ovat  kymmeniä tuhansia euroja, on todellinen vaara vauhtisokeutua. Talotoimittajan laskut kun eivät ole siitä pienemmästä päästä. Satasen laskut alkavatkin tuntua mitättömiltä. Sievitalojen laskutus on onneksi selkeä. Raksasysteemistä näkee, milloin mikäkin lasku laskutetaan ja paljonko summa on. Se auttaa varautumaan asioihin.

Kun kulut käy päivittäin tai edes viikoittain läpi, tietää miten paljon rahaa on oikeasti jäljellä. Se auttaa kummasti pysymään realiteetissa ja arvioimaan sen, onko varaa panostaa vai pihistää.

Budjetin seurannasta löytyy myös näistä blogeista: http://koti7.blogspot.fi/2015/12/todelliset-kustannukset-ja-budjetti.html. Myös Talo Rautiolla on kattavat linkit aiheeseen ja muihin blogeihin http://talopakettitalorautio.blogspot.fi/p/linkit-kustannuksiin-ja-budjetteihin.html.


Follow


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti