tiistai 21. maaliskuuta 2017

Rakennusjäte ja ympäristö - kasoja tontilla

tiistai 21. maaliskuuta 2017


Kuvateksti: Jätelava takana, pressun alta löytyi kasa styroksia
Viime viikolla minua kävi haastattelemassa Itä-Uudenmaan jätelaitoksen asiakaslehden toimittajat. Jutusteltiin kierrättämisestä, jäteasioista ja rakentamisesta.
Rakentaminen ei varmasti ole ekoteko, mutta jossain ihmisen pitää asua. En tiedä onko sukuvika vai muu valuvika, mutta koen eksistentiaalista tuskaa ympäristön ja vähän kaiken muunkin puolesta, ajoittain enemmän ja ajoittain onnistun hiljentämään äänen jollain tekosyyllä. Kierrättäminen on kuitenkin yksi niistä asioista millä yritän paikata valtavaa hiilijalanjälkeäni. Roskaamista en ole ikinä ymmärtänyt ja koska koko maailma on meidän kaikkien yhteinen takapiha ja hiekkalaatikko, niin globaalilta kuulostava ongelma on yhtä lailla lokaali, kun muistetaan, että saman ilmakehän alla me kaikki hengitämme. Ja itsestään selvää on, että kukaan ei halua omalle pihalle kaatopaikkaa.
Kuvateksti: Kasa 2

Rakentaessa rakennusjätettä ja roskaa tulee. Ihan väistämättä. Loviisan kunnassa rakennuslupahakemuksen yhteydessä täytyy tehdä rakennusjätteen käsittelysuunnitelma. Suunnitelma tehdään lähinnä sen takia, että yksityinen rakentaja ymmärtäisi, että rakennusjätettä tulee.  
Oman jätekäsittelyn ratkaisin yksinkertaisesti jätelavalla. Koko rakentamisen ajan jätelava on seisonut tontilla. Itseasiassa se on vieläkin siinä, välillä tietenkin tyhjennetty. Erilaisia kasoja on silti tontilla, kuten näkyy tämän kertaisesta kuva-aineistosta. Osa menee tutulle, joka rakentaa ja osan vien kierrätykseen. Osan heitän lavalle ja käsittelemätön puujäte täytyy pilkkoa pienemmäksi. Niillä lämpiää kamiina ensi talven.

Kuvateksti: Polttopuita ensi talveksi

Myös Sievitalon kanssa kävin keskusteluja rakennusjätteistä ja niiden hoitamisesta. Tontille jäi paljon käyttökelpoista tavaraa, joten selvittelin, ovatko ne minun vai Sievitalon omaisuutta. Yleensä kaikki mikä tulee tontille, kuuluu rakentajalle. Näin annoin itseni ymmärtää keskustelujen jälkeen.


Saa nähdä mitä pihalta löytyy, kun lumet sulavat.  Luultavammin uusia ja pienempiä kasoja!


Follow

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti