torstai 16. maaliskuuta 2017

Kristallit kattoon

torstai 16. maaliskuuta 2017

Kuvateksti: Seinän valaistus toteutettu Cariitin kuituvaloilla

Blogikirjoituksessa Miksi ei isompaa taloa? kerroin ajatuksistani, jossa suurempien neliöiden sijaan panostan muihin, minulle iloa tuottaviin, asioihin. Vaikka suihkutilani on pieni 1 m x 1 m, halusin sinne ripauksen luksusta ja pehmeyttä valaistuksen kautta.

Mietin valaistusta pitkään ja ideoin luonnoksen, jossa perinteinen tähtitaivasvalaistus valuisi alas seinälle. Kuitujen lisäksi otin kattoon myös muutaman kristallin. Kyllähän joka naisella kristallia täytyy olla!
Toteutuksen miettiminen oli oma prosessinsa. Vaihtoehtoina oli tietenkin porata kaakeliin reikiä, mutta miten kuljettaa kuitu kaakelin alapuolella laastissa?  Entä vesieriste? Kuidut eivät myöskään saa taittua 90 astetta, koska silloin ne eivät enää toimi. Tungin itseni jopa mukaan Kaakelikeskuksen vesieriste-kurssille, jotta saisin paremman käsityksen asioista. Pääsuunnittelijan kanssa keskustelin teknisistä ratkaisuista ja juttelin myös pariin otteeseen Cariitin kanssa valaistuksesta ja kyselin neuvoja tuotteista ja asennustavoista. Olin nähnyt puupaneelia aikaisemminkin suihkutiloissa ja lopulta mietin, että voisiko kuituvalaistuksen toteuttaa helpommin paneelin kanssa. Rehellisesti sanottuna seitsemänkymmenen reiän poraaminen kaakeliin, alkoi myös tuntua siltä, että budjettini ei sitä ehkä kestäisi. Pääsuunnittelija totesi, että kaikki ratkaisut ovat toteutettavissa ja tärkeintä on rakenteen hengittävyys, jos puuta käytetään. Vesieristeen ja laatoituksen tekijän kanssa keskustelin myös ratkaisuista. Näiden keskustelujen tuloksena suihku laatoitettiin, mutta kosteuden kestävä panelointi aloitettiin metrin päästä suihkuseinästä, josta aloitettiin valaistuksen rakentaminen. Koko märkätila on luonnollisesti kokonaan vesieristetty. Paneelin ja seinän väliin jäi rimakoolauksen verran tilaa, joten kuidut sai tuotua paneelin ja seinän välissä. Viimeisellä viikolla ennen muuttotarkastusta minä merkkailin lyijykynällä seinän ja katon paneeleihin kuitujen kohdat, jotka millin terällä porattiin paneeleihin. Kuitu pujotettiin reikään ja liimattiin pienellä liimatipalla kiinni. Lopuksi kuitu leikattiin oikean mittaiseksi. Olihan siinä hommaa, mutta oli se hauskaakin - ainakin tämän rakennusporukan kanssa!


.

Suihkun katon panelointi toteutettiin niin, että katto on kahdesta kohtaa avattavissa. Näin valaistukseen pääsee tarvittaessa myöhemmin käsiksi ilman suurempia purkamishommia.

Ajattelin jostain syystä, että kuidut olisivat paljon himmeämmät, mutta tämä sarja valaisee todella hyvin. Valot eivät siis ole pelkästään tunnelman luojana vaan valaisevat ihan oikeasti! Myös ne kristallit!



Follow

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti